Wednesday 15 February 2012

Online zarada i SEO - Uvod

Ukoliko vas posao ima bilo kakav kontakt sa internetom nepohodno je da iz pravog ugla sagledate SEO, sta je to, cemu sluzi u svetu interneta.SEO se pojavio istog trenutka kada i pretrazivaci.Sasvim prirodno, kako najvece firme pokusavaju da svoje reklame postave na najbolja mesta, tako se i na internetu vodi pravi rat oko pozicija na pretrazivacima. Kako je google zastupljen sa 80%+ jasno je da govorimo o mestima u googlovim pretragama. Internet marketing je ubedljivo najjeftiniji i najefikasniji nacin da promovisete vas proizvod ili uslugu ili sta vec. Interesantno je da ljudi u Srbiji u ovoj oblasti kasne za svetom jako jako puno. Sam sam bio svedok u par slucajeva da su neki moji prijatelji uspeli da ostvare lepu zaradu radeci "SEO" za neinformisane klijente po Srbiji.
U danasnje vreme mlada zena trazi recepte na internetu,muz se inforfise o ceni automobila, a deca provode, moze se slobodno reci, svo svoje slobodno vreme na internetu. Kada uz to dodamo da cena prikljucka za internet pada iz dana u dan nije tesko zakljuciti da je populacija koja gravitira oko "online sveta" velika i da je svakim danom sve veca i veca. Vas posao ce pretrpeti znacajne gubitke ukoliko ne posvetite dovoljno paznje ovom trzistu.
Limundo,Kupindo, kupi,prodaj,preprodaj ... Zar vam to ne govori da dolazi vreme i kod nas kada cemo kupovati preko interneta i kada ce to biti sasvim normalno.
Ah da SEO... Hajde na primeru jedne cvecare u centru.
Recimo drzite cvecaru u centru nekog grada srednje velicine. Recimo da se cvecara zove "Bela ruza" i da imate neki sajt na kome azurirate cene isticete razne popuste za dan zaljubljenih,8 mart ...Recimo da je grad Krusevac.
Kada neko ukuca u google "Bela ruza Krusevac", na prvom,drugom,trecem mestu pojavice se vasa cvecara i to je super. A sta se desava kada neko ukuca "dostava cveca na kucnu adresu Krusevac" ili "savrsen poklon za 8 mart Krusevac" ili "buketi za svadbu Krusevac" ... Hoce li vasa cvecara uopste da se pojavi u pretrazi. Ukoliko se vasa konkurencija bavila optimizacijom za pretrazivace (SEO), vasa mala cvecara je ugasila :)
Ok to je primer kada niste ni radili nikakav SEO.Evo primera pogresnog optimizovanja. Neka bude sve isto kao u proslom primeru samo neka se cvecara zove "Ruza". Glupo pokusavati da u pretrazi za rec "ruza" nekako naterate pretrazivac da porikaze vasu cvecaru. Vi mozete da platite nekoga da optimizuje vasu prezentaciju i uzme vam fine pare, ali opet efekat je isti kao i da niste nista ni radili po pitanju optimizacije.
Dakle SEO bi trebao da krene od izbora reci ili fraza za koje zelite da se rangirate. U drugoj fazi vasa prezentacija - sajt moraju biti prilagodjeni pretrazivcima i u trecoj fazi morate da radite promociju i na internetu kao sto ste promovisali i uobicajenim sretstvima - reklama na TV ,razni letci,vizit karte i ostalo.

2 comments:

  1. lepo objasnjeno...cekamo nastavak...
    http://lova-ivblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Hvala, potrudicemo se da vam predstavimo SEO u pravom svetlu u ovoj seriji clanaka

    ReplyDelete